Cu toții am trecut prin asta. Pe 31 decembrie ești cu prietenii tăi și discutați obiectivele pe care vi le veți propune la miezul nopții.
În luna ianuarie, oamenii se uită înapoi la anul trecut și se străduiesc să devină mai buni. Ai putea spune că obiectivele de Anul Nou sunt o șansă de a apăsa butonul proverbial de „resetare”. Dar apoi ceva se întâmplă și, după câteva săptămâni, agenda ți se umple și motivația îți slăbește. De fapt, datele arată că peste 80% dintre obiectivele de Anul Nou eșuează până în februarie - adesea din cauza lipsei de planificare sau doar din cauza așteptărilor puțin prea mari.
Pe la jumătatea lui ianuarie mulți dintre noi încep să renunțe la obiectivele ambițioase. Schimbă sala de sport cu televizorul, ideea de ianuarie “pe sec ” cu un Martini sec și vechile obiceiuri ajung să înlocuiască comportamentele dorite. În ultimul an, cele mai încălcate obiective de Anul Nou au fost: exercițiile fizice, renunțarea la fumat, slăbitul și alimentația sănătoasă. Deci, cum am putea să fim consecvenți pe termen lung?
Sfaturi pentru a rezista
Nu te gândi prea mult: obiectivul este un termen puternic la care multi aderă de teamă să nu repete greșelile din trecut. În același timp, însă, mulți simt că termenul generează o presiune nejustificată. Dacă este și cazul tău, de ce să nu o reformulezi într-un mod mai puțin intimidant? Întreabă-te: Care sunt aspectele principale pe care vreau să mă concentrez anul acesta și ce rezultate vreau să obțin?
Începe cu pași mici: motivul pentru care obiectivele eșuează este că ne propunem prea mult și prea repede. Dietele nesustenabile, mersul exagerat la sală sau încercarea de a-ți schimba radical comportamentul sunt modalități sigure de a deraia de la planurile tale. Concentrează-te pe acei pași mai mici care, în cele din urmă, te vor ajuta să îți atingi obiectivul mai mare.
Cere sprijin: este de mare ajutor să ai în jurul tău oameni care te încurajează pe măsură ce încerci să îți atingi obiectivele. În plus, poți lua în considerare și ajutorul experților. Un antrenor te poate ajuta să rămâi pe drumul cel bun la sală și să îți conceapă o rutină durabilă. Un nutriționist te poate sfătui cum să îți construiești dieta. În plus, există o mulțime de resurse care te pot ajuta să te lași de fumat.
Fă o schimbare pozitivă și renunță la fumat în acest an
Știm cu toții că fumatul este dăunător. Cu toate acestea, există încă aproximativ 4 milioane de fumători în România.
În fumul de țigară există peste 6.000 de substanțe, dintre care aproximativ 100 au fost identificate de autoritățile de sănătate publică ca fiind nocive sau potențial nocive. Mulți cred că nicotina prezintă cel mai mare risc pentru sănătate, dar, deși creează dependență și nu este lipsită de riscuri, nicotina nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului. Fumul produs ca urmare a arderii este principala cauză a bolilor asociate fumatului.
Cea mai bună decizie este să renunți complet la țigări și la nicotină, iar milioane de oameni reușesc acest lucru, în fiecare an. Însă, acei adulți care continuă să fumeze ar putea dori să exploreze știința și inovația din spatele alternativelor fără fum. Produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă, deși creează dependență și nu sunt lipsite de riscuri, sunt o alternativă mult mai bună pentru adulți decât continuarea fumatului.
Diferența fundamentală dintre produsele fără fum și țigări este că alternativele fără fum oferă nicotină fără ardere. Când procesul de ardere și fumul care rezultă sunt îndepărtate, nivelurile de substanțe nocive și potențial nocive pot fi reduse semnificativ în comparație cu fumul de țigară. Este important să ne amintim că produsele fără fum sunt destinate adulților, ca alternative la continuarea fumatului. Ele nu sunt concepute ca produse care să ajute la renunțarea la fumat. Cea mai bună decizie este să renunți complet la țigări și la nicotină.